Imatran Ilmailukerho

Purjelento

Ilmapurjehdusta kansallismaisemassa

Imatran Ilmailukerho aloitti purjelentokerhona monen muun ilmailuyhdistyksen tapaan.  Ilman varhaisia purjelentäjiä Immola olisi metsittynyt jo 50-luvulla. Ensimmäiset liitokokeet suoritettiin 40-luvulla jo ennen kerhon perustamista, ja kiitotienä toimi Saimaan jää.  Nykyään Immola on ristikkäisine kiitoteineen erinomainen purjelentokenttä. Hinaukset suoritetaan pääasiassa vintturilla, ja irrotuksen jälkeen alla avautuu Saimaan ja Vuoksenlaakson kansallismaisema kauneimmillaan.

Imatralaisena purjelentäjänä sinulla on etuoikeus kiertää Suur-Saimaan kimmeltäviä maisemia jo paikallislennolla, katsoa miten Vuoksi laskee kohti Laatokkaa, ja nähdä jopa Karjalan meren saarien ja vuonojen siintävän itäisessä horisontissa.  Taidon karttuessa teet Imatraltakin satojen kilometrien matkalentoja, pisin Suomessa lennetty matka on yli 1000 km.

Uusia purjelentäjiä koulutetaan tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan peruskursseilla, jotka alkavat talvella teoriakoulutuksella ja jatkuvat vähintään 50 lentoa käsittävällä lento-osalla.

Kerhon kalusto koostuu 1-paikkaisesta harjoituskoneesta, kahdesta matkalentokoneesta, 2-paikkaisesta koulukoneesta sekä kerhon ylpeydestä, PIK-5c -harjoituskoneesta. PIK-5c on 50-luvulla Imatralla rakennettu klassikko ja on vanhin edelleen lentävä suomalainen purjekone.

Imatran Ilmailukerhossa on n. 30 purjelentäjää, ja lentotoiminta on aktiivisinta kesäviikonloppuina sekä leireillä joita järjestetään pari kertaa kesässä.

Purjelentoon voi tutustua vaikkapa noin tunnin kestävällä esittelykurssilla.

Kalusto

OH-1036 LAK-17 MINI FES lentää moottori käynnissä

LAK-17 MINI FES OH-1036

Itsestarttaava sähköllä toimiva purjelentokone.

OH-655 LS-4a järven päällä

LS-4a OH-655

Tehokone 80-luvulta ja edelleen mainio matkapurjekone.  Saksassa valmistettu kone on suosittu tasapainoisten lento-ominaisuuksiensa ansiosta.  Koneessa on pilvilentovarustus.

 OH-728 SZD-51-1 Junior järven päällä

SZD-51-1 Junior OH-728

Oppilaan ensimmäinen yksipaikainen tyyppi.  Puolassa valmistettu kone on helppo lennettävä ja tarkkuuslaskukisojen suosikki.  Myös taitolentokelpoinen. 

OH-350 PIK-5c loppuliussa

PIK-5c OH-350 

Alun perin OH-PBB.  Puu- ja kangasrakenteinen kone valmistui Imatralla 1954-1956 ja on nykyisin vanhin edelleen lentävä suomalainen purjelentokone. 

Vintturi tositoimissa

Vintturi

Omavalmiste vuodelta 1985.  260 hv:n turbodiesel on vuonna 2008 varustettu nestevälitteisellä momentinmuuntimella ja 2009 alkaen dyneema muovilangoilla, joilla on saavutetaan yli 700 metrin hinauskorkeuksia. Ennätyskorkeus vintturihinauksella Immolassa ja Suomessa on 1260 metriä vuodelta 1970.

Laskutus ja lentoaikojen kirjaus

Kerho käyttää Aviatron toiminnanohjausjärjestelmää sähköiseen laskutukseen ja lentoaikojen kirjaukseen. Jokainen kirjaa omat lentonsa järjestelmään siten, että Aviatron kirjaus vastaa ilma-aluksen matkapäiväkirjaan lennosta tehtyä kirjausta. Mobiilikäyttöön soveltuu paremmin Aviatron v2.

Hinnasto

Katso hinnat tästä linkistä (vaatii kirjautumisen)

Toimintaohje

IIK:n purjelentoa koskeva toiminta ohje löytyy tästä linkistä (vaatii kirjautumisen)

Purjelentojaoston toimihenkilöt

Puheenjohtaja:

Pekka Halonen

Puh. +358 40 075 1430

S-posti: halonpe(at)gmail.com