Liidinjaosto

Yleistä liidintoiminnasta

Liidinlajeja Immolassa on harrastettu jo useamman vuoden ajan ja riippuliidon lisäksi myös varjoliito on saatu värittämään kenttämme toimintaa.  Kentällä saattaa nähdä myös moottoroituja varjo- ja riippuliitimiä. Kesäkautena toimintamme on keskittynyt Immolan lentokentälle ja talvisin toimimme useimmin lähijärvien jäiltä.

Liidinjaoston kuva-albumi 1

Liidinjaoston kuva-albumi 2 

Riippuliito

Riippuliidin on jaloilta startattava, painopisteohjattava lentolaite.  Lentoonlähtö tapahtuu joko hinaamalla liidin ilmaan autolla tai moottorikelkalla, tai rinteestä juoksemalla kunnes liidin lentää  (ei siis hyppäämällä jyrkänteiltä eikä lentokoneista eikä mistään muualtakaan).  Koska suomessa on vain vähän rinnestarttiin soveltuvia paikkoja, tapahtuu startti useimmiten auto/ moottorikelkkahinauksella.  Jonkin verran käytetään myös trike-hinausta (trike = A-luokan ultrakevyt lentokone).

Olosuhteista riippuen hinauksessa voi päästä 200-800 metrin korkeuteen.  Kun hinauksen lakikorkeus on saavutettu, irrottaa pilotti hinausköyden ja lento voi alkaa.

Lisää korkeutta on mahdollista saada lentämällä termiikkiin eli ylöspäin nousevaan ilmavirtaukseen.  Suomen oloissa voi päästä jopa yli 2000 metriin asti, käytännössä ylärajana on Cumulus-pilven pohja.

Suorituskyky

Jos pilotti pääsee termiikkien kyytiin, yksi lento voi kestää useita tunteja, myös matkalennot ovat mahdollisia. Suomessa on lennetty useita yli 100, jopa 200 kilometrin pituisia lentoja. Lentojen pituus riippuu lähes yksinomaan pilotin omista taidoista.

Tietenkin myös keliolosuhteet ja liitimen suorituskyky vaikuttavat.

Riippuliidon yksi parhaimpia puolia onkin se, että liitimissä ei ole moottoreita tai muita apuvälineitä jotka pitäisivät liitimen ilmassa, vaan lentäminen on niin lähellä vapaata linnun lentämistä kuin vain on mahdollista ihmisen päästä. Lennoilla pääsee nauttimaan myös aivan mahtavista maisemista! Kaiken lisäksi liidin painaa vain n. 25-35 kiloa, joten käsittely ei vaadi suuria voimanponnistuksia.Turhia riskejä ei toiminnassa oteta, joten riippuliito on kohtuullisen turvallinen harrastus.  Näin tietysti lukee varmaan kaikilla mahdollisilla eri harrastuksia esittelevillä sivuilla, mutta riippuliidossa sattuu oikeasti hyvin vähän onnettomuuksia.  Tämä johtuu siitä että turvallisuus on yksi tärkeimmistä huomioon otettavista asioista lentotoiminnassa.

Turvallisuuspainotteisuus ei kuitenkaan vähennä lentämisen hauskuutta, sillä ilmailijat eivät ole mitään turhan ryppyotsaista porukkaa. Suomessa lajin harrastajamäärä on melko pieni, mutta maailmalla harrastajia on kymmeniä tuhansia.  Suurimpia riippuliitomaita ovat Saksa, Yhdysvallat ja Ranska.  Lajissa voi kilpailla aina MM-tasolle saakka, mutta lajista saa paljon irti vaikka ei koskaan kilpailisikaan.

Miten pääsen itse lentämään?

Imatran Ilmailukerho järjestää yhteistyössä Teekkareiden Ilmailukerhon kanssa riippuliitokursseja.  Tietoja kurssien aloitusajankohdista saa yhteystiedoista ja aloitusajankohdat tullaan päivittämään tälle sivulle.

Moottoroitu riippuliito

Moottoroitu riippuliidin on jaloilta starttaava apumoottorilla varustettu riippuliidin.  Moottori on asennettu valjaiden takaosaan, aputelineet ja potkuri taittuvat ilmanvastuksen pienentämiseksi.  Pilotti on lennon aikana mukavasti valjaiden suojassa.

Liidinjaoston koulutusorganisaatio 

Liidinjaoston puheenjohtaja:

Jari Ruuskanen

040-5564535

Sähköposti: jari.ruuskanen74@gmail.com


Koulutuspäällikkö:

Pasi Hynynen

GSM: 040-7645255

Sähköposti: phynynen@gmail.com

 

Koulutuslajit:

Riippuliitäjän koulutus

Riippuliidon koulutus

Ultra A Mainar Gemini

Kalusto

A -luokan ultrakevyet ovat yksi- tai kaksipaikkaisia painopisteohjattavia lentokoneita, joiden suurin sallittu lentoonlähtömassa on 472,5 kg.  Nykyisin Ultra-A koneet rinnastetaan moottoroiduiksi liitimiksi ja ovat luetteloitu Suomen Ilmailuliitto ry:n liidinluetteloon.   Ohjaajalta vaaditaan UPL-A lupakirja tai moottoroidun riippuliidon kelpoisuustodistus.

Mainair Gemini laskussa

Mainair Gemini loppuosalla ruoholle 19

Mainair Gemini 503 tekniset tiedot